SUA în perioada interbelică. Marea criză economică din 1929-1933

Statele Unite ale Americii în perioada interbelică. 
Marea criză economică din 1929-1933 și New Deal.

După sfârșitul primului război mondial, SUA a ieșit din război mai bogată decât a intrat. Țările europene îi datorau 11,5 miliarde dolari. Președintele american W. Wilson a participat la Conferința de pace de la Paris și chiar a propus crearea Ligii Națiunilor. Deși Liga s-a creat SUA nu a făcut parte din ea.

Deși în societatea americană, după război vor avea loc tulburări și schimbări, America va cunoaște un progres economic uriaș. Zgârie norii vor deveni simbol al acestui avânt. Ford introduce standardizarea/fordismul, orice produs putea fi achitat prin credit, salariul mediu pe an al americanilor era de 1000 $. Se dezvoltă arta cinematografică (Hollywood), se răspândește jazz-ul, iar americanii înțeleg că știu să muncească, dar și să se odihnească pe măsură.

Supraproducția va duce la o criză economică uriași care în scurt timp devine mondială pentru că economia statelor europene interbelice era strâns legată de cea a SUA. Pentru a ieși din criză, Roosevelt propune un vast program de reforme economice și sociale numit New Deal (Noul Curs). Deși în 1933 SUA și-a revenit, mai rămâneau 9 milioane de șomeri.

Politica externă a SUA în perioada interbelică se caracterizează prin revenirea la izolaționism - neimplicarea în problemele Europei. Față de războiul din Spania, față de invazia Italiei în Etiopia, față de alipirea Austriei și Cârdășia de la Munchen - SUA a avut o atitudine distantă. Totuși, americanii au propus crearea Ligii Națiunilor, au inițiat Tratatul Briand-Kellogg, au obținut paritatea navală cu Marea Britanie, s-au implicat în problema Chinei.

SUA a renunțat la politica izolaționistă, după atacul de la Pearl Harbor, decembrie 1941, intrând oficial în război (al doilea război mondial). Ajutorul ei în război fiind foarte important (Lean Lease). Astăzi America este un actor important pe arena politică mondială.