Pactul Molotov-Ribbentrop

 

Cum ne poți susține
Pagina nostră de Facebook 

TEMA: Pactul Molotov-Ribbentrop (9)

Este un document semnat de către miniștrii de externe al URSS Veaceslav Molotov și cel al Germaniei Naziste Joachim von Ribbentrop la 23 august 1939. (1) și (2)
Documentul era alcătuit din două părți: prima- un tratat de neagresiune între URSS și Germania - care a fost public, iar partea a doua - Protocolul Adițional Secret unde liderii celor două state își împărțeau sferele de influență în Europa, se puneau de comun acord ca la 1 septembrie 1939 simultan să atace Polonia (pe care o vor împărți între ei), iar punctul trei din acest protocol secret se referea la Basarabia. URSS sublinia interesul pe care îl avea pentru Basarabia, iar Germania asigura că nu vede nici o problemă în acest sens. (3) 
La 1 septembrie 1939, Hitler atacă Polonia, iar Stalin va întârzia (intenționat) până la 17 septembrie 1939 - așa a început al Doilea Război Mondial. (4) și (5)
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, sovieticii au negat existența Protocolului Adițional Secret, dar în timpul puciului din august 1991 de la Moscova, documentul a fost găsit și publicat în toate cele mai importante ziare ale lumii, inclusiv în Komsomoliskaia Pravda. (6) și (7)
Despre ce s-a întâmplat în Basarabia după ocoparea ei de către URSS, poți afla vizionând filmul documentar Golgota Basarabiei. (8)

Referințe:

1) Un articolul despre Basarabia  de pe istoria.md
2) articol romanialibera.ro
3) articol www.europalibera.org
4) articol Timpul.md 
5) articol www.historia.ro
6) articol Blog
7) articol www.zf.ro
8) YouTube Golgota Basarabiei ( FuLL ) 
9) ro.wikipedia.org

 

---------------------------------------------------
Date tehnice: Proiect-001, v1,0

Bibliografie

Date tehnice: Proiect-001, v1,0;