GRECIA ANTICĂ. Omul și Mediu


Grecia continentală se împarte în trei regiuni: de Nord (Epir și Tesalia), de mijloc (Atica) și de Sud (Peloponez). Grecii se numeau pe sine eleni, iar țara lor o numeau Elada. Romanii au fost cei care au numit-o Grecia. 

Grecia se află în sudul Peninsulei Balcanice și este scăldată de 3 mări: Ionică, Mediterană și Egee. Grecia este străbătută și de munți înalți. Cel mai cunoscut este muntele Olimp, unde conform legendelor locuiau zeii. Câmpiile fertile în Grecia ocupă suprafețe mici. Grecia are și foarte puține râuri. Clima Greciei este mediteraniană. Verile sunt foarte călduroase și secetoase, iar iernile ploioase. 

Grecii antici cultivau legume, orz, secară, vița-de-vie și măslini. Grecia se bucură și de zăcăminte de aur, argint, fier, cupru, piatră moale, argilă și marmură. Din cauza că pământul nu era prea roditor, grecii și-au îndreptat privirile spre mare - ea era plină cu pește și prielnică pentru navigație. Grecii și-au creat o flotă puternică (renumitele trireme, au colonizat noi teritorii și au devenit buni negustori. Țărmurile Greciei fiind foarte crestate au făcut posibilă amenajarea porturilor. În porturi corăbiile se umpleau cu vase din lut frumos pictate, țesături, obiecte iscusit lucrare, dar și cu amfore pline cu vin și ulei de măsline și se îndreptau spre Italia, Egipt, Siria, Marea Neagră. Reveneau în Grecia pline cu fildeș, mirodenii, sclavi, grâne.

Războiul Troian, după spusele lui Herodot a avut loc aproximativ în anul 1280 î.e.n. Troia era o cetate bogată și amplasată într-un loc strategic foarte bun (strâmtoarea Dardanele de astăzi). De aceea, grecii au vrut să o cucerească. Legenda, însă, spune că războiul a început pentru că Paris, fiul mai mic al regelui Priam al Troiei a răpit-o pe Elena, frumoasa soție a lui Menelau, regele Spartei. Pentru a se răzbuna, basileii din Grecia au hotărât să cucerească Troia. Până și zeii au participat în acest război - Atena i-a ajutat pe greci, iar Afrodita pe troieni. În război au participat și legendarii eroi Ahile și Odiseu (Ulise). După 10 ani de lupte grele, grecii au reușit să intre în cetatea Troiei printr-un șiretlic - calul troian. Calul troian - un cal imens confecționat din lemn, pe 4 roți, în ”burta” căruia s-au ascuns grecii pentru a pătrunde în interiorul cetății Troia.

Legendele despre Troia au stat la baza a două epopei: Iliada (cetatea Troia mai era numită și Ilion) și Odiseea. Ele sunt până astăzi o sursă pentru istoria Greciei între secolele XIII-IX î.e.n.

Sute de ani se considera că Troia a existat doar în povești și legende. În 1870, arheologul Heinrich Schliemann a descoperit ruinele cetății Troia. Astăzi, Troia e înscrisă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.