Francisco Franco

Caudillo, adică ”conducătorul” - acest titlu a fost luat Francisco Franco, dictatorul care a condus Spania aproape 4 decenii. A obținut puterea în urma războiului civil spaniol din 1936-1939. Nu a participat în cel de-al doilea război mondial, deși în războiul civil a fost masiv ajutat de Germania nazistă și Italia fascistă.

Franco s-a născut în Ferroli, Spania într-o familie de militari. Deși era firav și nu prea a strălucit la învățătură, reușește să absolvească cu grad de sublocotenent. Cu prima ocazie merge în Maroc, unde s-a manifestat prin disciplină, dorința de a face carieră militară, dar și prin teroare. În Maroc primește și primul său ordin militar, iar la vârsta de 33 de ani devine general.

Franco dorea ca Spania să redevină imperiul colonial, bogat și puternic, de altădată. De Franco și războiul civil spaniol este legată și ideea de ”coloana a 5-a” - este denumirea dată agenturii secrete a generalului Franco, care activa în Republica Spaniolă în perioada războiului. Astăzi, sub acest termen, se subînțelege, orice tip de agenți secreți ai dușmanului (spioni, teroriști, diversioniști, provocatori, agenți de influență…).

Spania nu a participat în al doilea război mondial … Franco i-ar fi spus lui Hitler că intră în război dacă va primi teritoriile din Nordul Africii, din Maroc până în Tunisia, dar Hitler avea planurile sale, inclusiv asupra Africii. 

După război, societatea spaniolă cere reinstaurarea monarhiei. Franco s-a declarat regent (care ține locul regelui), iar înainte de moarte, promite că va numi un rege. Deci, din 1947 Spania este monarhie, dar tronul va fi ”gol” până în 1969 (aproape 20 de ani). Tot după război au fost implementate mai multe reforme, iar perioada dintre 1959-1974 este numită ”miracolul economic spaniol”. Asta nu înseamnă că Franco a devenit mai puțin dictator, dimpotrivă, în tribunalele militare au fost condamnați sute de mii de oameni. Însăși soția sa era o susținătoare înflăcărată a lui Caudillo și a dictaturii lui.

Cu 6 ani înainte de moartea sa, Franco îl numește rege, pe nepotul ultimului rege al Spaniei - prințul Juan Carlos I. Anume el, Juan Carlos, în 1975, după moartea lui Franco, a inițiat trecerea la monarhia constituțională, la democrație.

În 1975 Franco a murit. A fost înmormântat pe ”Valea  celor căzuți” alături de cei 40.000  soldați căzuți în timpul războiului civil. Pentru el a fost construit un mausoleu imens. În 2019, rămășițele dictatorului au fost luate  din mausoleul din ”Valea celor  căzuți” și departe de ochii presei,  au fost aduse în cimitirul familiei dictatorului de lângă Madrid, iar în 2021 și ultima statuie a dictatorului a fost demontată.

Orice dictatură are un sfârșit, deseori tragic, și nu doar pentru dictator, dar și pentru locuitorii acelui stat. 

Învățați din greșelile trecutului pentru a nu le repeta!