Al doilea război mondial. (Partea II) Cotitura radicală și sfârșitul războiului


Cotitura radicală în cel de-al doilea război mondial. Bătăliile de la Stalingrad, Kursk și El-Alamein;
Debarcarea în Normandia sau Operațiunea Overlord;
Etapa finală a războiului. Capitularea Germaniei;
Capitularea Japoniei;
Consecințele celui de-al doilea război mondial.


Descrierea:

Odată cu intrarea S.U.A. în război, acesta a devenit mondial. Numărul soldaților a crescut de la 2 milioane la 12 milioane.

Sub Moscova germanii au suferit primul lor eșec, de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 8 septembrie 1941, germanii au asediat orașul simbol al Uniunii Sovietice - Leningradul. Asediul a durat până la 27 ianuarie 1944. Numărul oamenilor care și-au pierdut viață în orașul asediat a fost mai mare decât numărul soldaților americani și britanici căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Majoritatea au murit de frig și foamete.

După eșecul de sub Moscova, Hitler va relua atacurile, dar succesul va trece de partea aliaților. Lovitura de grație, germanii o vor primi de la sovietici în bătăliile de la Stalingrad (28 iunie 1942) și Kursk (5-13 iulie 1943, care mai este numită și Bătălia Tancurilor) și de la anglo-americani - în bătălia de la El-Alamein (Nordul Africii). Din acest moment începe așa-numita cotitură radicală în cel de-al doilea Război Mondial. În timpul bătăliei de la Stalingrad s-a remarcat Gheorghi Jucov, care va deveni ulterior, mareșalul armatei sovietice, iar în bătălia de la El-Alamein s-au confruntat doi titani ai strategiilor militare: Erwin Rommel și Bernard Montgomery.

După aceste bătălii, aliații vor continua ofensiva împotriva Italiei. La 25 iulie 1943, regele Italiei îl va demite pe Mussolini, iar la 13 octombrie 1943 - Italia va declara război Germaniei. Soarta lui Mussolini a fost pecetluită.

În aceeași lună, la Moscova a avut loc o conferință unde s-a discutat și problema deschiderii celui de-al doilea front în Europa. Acest subiect a fost concretizat la Conferința de la Teheran (noiembrie-decembrie 1943). Numele de cod al operațiunii a fost Overlord sau Ziua Z. Debarcarea aliaților va avea loc la 6 iunie - 19 august 1944 în Nordul Franței.

La 25 august 1944, aliații reușiseră să elibereze Parisul, iar în octombrie - toată Franța.

Între timp, pe frontul de Est, avea loc operațiunea Iași-Chișinău, iar la 23 august 1944, România a ieșit din rândurile țărilor Axei, alăturându-se Națiunilor Unite. La 5 septembrie 1944, URSS declară război Bulgariei.

Pe parcursul conflagrației mondiale, Cei Trei Mari s-au întâlnit de trei ori: la Teheran (1943), la Yalta (februarie 1945) și la Potsdam (iulie-august 1945) - unde au discutat despre strategii, soarta țărilor după finisarea războiului, împărțirea Germaniei în zone de influență, dar și despre reparațiile de război.

Totuși, la finele anului 1944, Germania hitleristă încă mai avea un potențial de luptă redutabil (9 milioane de soldați, 7 mii de avioane și 13 mii de tancuri). Cu toate acestea, armatele sovietică și americană vor lansa o ofensivă decisivă împotriva trupelor Axei și vor joncționa la 25 aprilie pe râul Elba. Tot în aprilie, sovieticii, în frunte cu Jukov au încercuit Berlinul. Peste 5 zile (30 aprilie 1945) Hitler se sinucide, iar la 7 mai 1945, generalul Jodl semnează capitularea necondiționată a Germaniei. Atenție! PENTRU CĂ REPREZENTANTUL SOVIETIC NU ERA PREZENT, ARE LOC REPETAREA SEMNĂRII ACTULUI DE CAPITULARE A DOUA ZI, PE 8 MAI ÎN FAȚA LUI JUCOV. LA ACEL MOMENT, DUPĂ ORA MOSCOVEI ERA TRECUT DE 12 NOAPTEA, DECI - ERA 9 MAI!

Deși Germania a capitulat, Japonia a decis să continue lupta până la capăt. Stalin a promis americanilor că va declara și el război Japoniei. Soarta principalelor bătălii s-a decis în confruntările aeronavale.

Pentru a pune capăt mai repede războiului, președintele S.U.A. Truman a decis folosirea bombei atomice. La 6 și 9 august 1945 bombele au fost aruncate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki. Imediat au murit 200 000 de oameni.

La 2 septembrie 1945, pe cuirasatul Missouri, Japonia a semnat actul de capitulare necondiționată.

S-a sfârșit al Doilea Război Mondial - o catastrofă mondială în care nu au existat învingători. Urmările conflagrației au fost pe măsură: 70 milioane de morți, pierderi materiale estimate la 1500 mlrd $, Europa va pierde locul I, în ceea ce privește dezvoltarea economică, militară, culturală, iar Europa și Germania va fi împărțită între învingători. Așa va începe Războiul Rece.