Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească - RASSM


Descrierea temei:

Rusia niciodată nu a recunoscut Unirea Basarabiei cu România de la 1918, din această cauză, după instaurarea regimului totalitar comunist în Rusia şi crearea URSS (1922), a promovat o politică expansionistă de recuperare a fostelor teritorii ale Imperiului Rus.
Pentru aşi atinge scopurile, URSS a creat la hotarul de est a statului român, o entitate statală numită RASSM (Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească).
Scopul acesteia era de a juca rolul de factor politico-propagandistic şi de cap de pod în extinderea comunismului în țările Europei de Est şi Balcani.
Un grup de 10 persoane în frunte cu Grigori Kotovski, au scris o scrisoare în acest sens la Moscova pe data de 4 februarie 1924.) (1) Hotărârea a fost adoptată de către Biroul Politic al Partidului Comunist din URSS la 29 iulie 1924, iar la 12 octombrie 1924 s-a luat hotărârea despre constituirea RASSM în cadrul Ucrainei Sovietice (URSS încerca astfel să îşi camufleze intențiile sale anexioniste).
RASSM avea 12 raioane (în alte surse 11 raioane), 392 de localități în care locuiau 516751 de oameni. Prima capitală a fost orașul Balta, iar din 1924 - oraşul Tiraspol. (2)
Chiar de la început în RASSM au fost introduse structurile regimului totalitar bolșevic: Comitetul Regional Moldovenesc al Partidului Comunist din Ucraina, sovietele, sindicatele de tip sovietic, NKVD-ul.
În scurt timp, regimului totalitar comunist s-a dezlănțuit în toată splendoarea sa prin: industrializarea forțată, colectivizarea forțată, rechizițiile de cereale, fiscalitatea excesivă, teroarea, deportările, foametea organizată (3). Mai multe familii au încercat să fugă peste Nistru, dar lângă Olăneşti asupra fugarilor s-a deschis focul. Au fost uciși 40 de oameni (copii, femei şi bătrâni).
Locuitorilor din RASSM, iar începând cu 1940 şi celor din Basarabia, li s-a impus o limbă artificială, contrafăcută - limba moldovenească. Se încerca crearea unei noi națiuni moldovenești diferită de cea română. A fost interzisă grafia latină, în școli predau profesori care vorbeau doar limba rusă, intelectualitatea, preoții, țăranii, muncitorii au fost deportați sau au căzut victime ale regimului totalitar. (4)
Şi astăzi simțim consecințele grave ale politicii aplicate atunci: integritatea lingvistică şi etnoculturală a populației şi conflictul transnistrian. (5)

1)  istoria.md Memoriu cu privire la necesitatea creării Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RASSM) (1924)
2) wikipedia.org Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească
3) historia.ro Imaginea satului ucrainean în timpul Marii Foamete (1932-1933)
4) vox.publika.md Primul conflict hibrid rus. Agresiunea sovietică din 1924 – Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (RASSM)
5) adevarul.ro Conflictul transnistrean: trecut, prezent, viitor, comentariu de Octavian Ţâcu
 

Referințe: Котовский (1942) фильм полный

Bibliografie

 

 

Date tehnice: Proiect-002, v1,0; torrent